TÜRKİYENİN GÜNDEMİ Haberleri
Bakan Kurum Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda Sunum Yaptı
9 Kasım 2022 14:58

Bakan Kurum Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda Sunum Yaptı

Bakan Kurum Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda Sunum Yaptı
PAYLAŞ
A
Haberi Oku

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Bakan Kurum’un, konuşmasından satır başları şu şekilde: “Bugünden 20 yıl geriye doğru baktığımızda, 100 yılda yapılacak yatırım, proje ve vizyoner işleri 20 yıla sığdırdığımızı ifade etmek isterim. 28 Ekim’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, artık ülkemizin önünde yeni bir hedefler silsilesi, kutlu bir istikbal açılmıştır… Bugün Türkiye’miz, küresel buhranların ortasında parlayan bir yıldız olmuştur. Türkiye Yüzyılı iddiasını ortaya koyan küresel bir aktör haline gelmiştir. Her şart ve durumda, milletimize yeni yuvalar yapmayı, yavrularımıza huzurlu bir gelecek sunmayı bilmiştir. Ülkemizin bu başarısının en önemli nişanesi; 26 bin sosyal donatısıyla birlikte inşa ettiğimiz, 1 milyon 170 bin sosyal konut olmuştur… Şu an 81 ilimizin tamamında; tam 750 şantiyemizde gece gündüz demeden çalışıyor; hâlihazırda 135 bin konut ve sosyal eserin inşasına devam ediyoruz. Bu yılsonuna kadar, 60 bin konutumuzu tamamlayarak, ailelerimizin 2023’e yeni yuvalarında girmelerinin mutluluğunu yaşayacağız… -“İlk Evim” sosyal konut kapsamında ihalesi yapılan ve ihale aşamasında olan konut sayımız 9 Kasım itibariyle 15 bin 576 sayısına ulaştı… Her hayırlı işte olduğu gibi bu büyük konut hamlemizden de ne yazık ki rahatsız olanlara üzülerek şahit olduk. Dün, afetlerin ardından da yeni hayatları kurmada gösterdiğimiz hızdan rahatsız olanlarla karşılaştık. Evet, biz kim ne derse desin milletimizin her bir ferdini sağlıklı ve güvenli evlerine kavuşturuncaya kadar çalışmalarımızı gece gündüz kararlılıkla sürdüreceğiz…”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Bakan Kurum, Cumhuriyet tarihinin 99’uncu yıl dönümünü tekrar kutlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun da hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifi ile bakanlığa bağlı kuruluşların 2022 yılı faaliyetlerine dair bilgi veren Bakan Kurum, 2023 yılı Bütçe Teklifinde; Bakanlığın bütçesinin 24 milyar 321 milyon 48 bin lira olarak yer aldığını söyledi.  Bakan Kurum ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçesinin 3 milyar 68 milyon 236 bin lira, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin 1 milyar 603 milyon 859 bin lira, İklim Değişikliği Başkanlığı bütçesinin ise 154 milyon 182 bin lira olduğunu belirtti.  

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, artık ülkemizin önünde yeni bir hedefler silsilesi, kutlu bir istikbal açılmıştır”

Bakan Kurum, Cumhuriyetin 100’üncü yılının eşiğinde olunduğunu ifade ederek, “Bugünden 20 yıl geriye doğru baktığımızda, 100 yılda yapılacak yatırım, proje ve vizyoner işleri 20 yıla sığdırdığımızı ifade etmek isterim. 28 Ekim’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, artık ülkemizin önünde yeni bir hedefler silsilesi, kutlu bir istikbal açılmıştır. Bakanlık olarak; Türkiye’nin yarınlarını, milletimizin refahı ve mutluluğunu esas alan bir bakış açısıyla; Türkiye Yüzyılı’nda Muhteşem Türk Şehirlerini bir hedef olarak ortaya koymuş durumdayız. Tüm birim yöneticilerimizin katılımıyla 2022 Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” toplantımızda aldığımız kararlar, Türkiye Yüzyılı’nı güçlendirme arzumuzu göstermesi açısından çok kıymetlidir” diye konuştu.

“Sosyal konut projelerimizle, konut ve kiralarda görülen artışı durdurduk. Bugün Türkiye’miz, küresel buhranların ortasında parlayan bir yıldız olmuştur”

Bakan Kurum, dünyanın göç, çatışma ortamı, savaşlar ve iklim krizinin yer aldığı; geri döndürülemez bir ekonomik, sosyal ve kültürel buhran ve değişim döneminden geçtiğini vurgulayarak, “Bu olumsuz durum, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkiledi. Konut ve kira fiyatlarında artışlar meydana geldi. İşte tüm dünyanın sosyal devlet anlayışını rafa kaldırdığı böylesi bir dönemde, kira ve konut fiyatlarının arttığı bir ortamda; Türkiye, milletin olanı millete vermek için, dev bir sosyal devlet hamlesini harekete geçirmiştir. Yaptığımız sosyal konut projelerimizle, konut ve kiralarda görülen artışı durdurduk. Bugün Türkiye’miz, küresel buhranların ortasında parlayan bir yıldız olmuştur. Türkiye Yüzyılı iddiasını ortaya koyan küresel bir aktör haline gelmiştir. Her şart ve durumda, milletimize yeni yuvalar yapmayı, yavrularımıza huzurlu bir gelecek sunmayı bilmiştir. Ülkemizin bu başarısının en önemli nişanesi; 26 bin sosyal donatısıyla birlikte inşa ettiğimiz, 1 milyon 170 bin sosyal konut olmuştur. Sıcak yuvalarında, geleceğe güvenle bakan 5 milyon vatandaşımız olmuştur. Tam 1 trilyon 317 milyar liralık yatırım değeriyle dünyaya örnek olan bu sosyal devlet uygulamasını; 38 yıllık inşa, imar ve ihya tecrübesine sahip, yerli ve milli imkânları millet namına ve millet yararına seferber eden TOKİ Başkanlığımızla gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“Yılsonuna kadar, 60 bin konutumuzu tamamlayarak, ailelerimizin 2023’e yeni yuvalarında girmelerinin mutluluğunu yaşayacağız”

Bakan Kurum, durmadan millete yuva kazandırmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Şu an 81 ilimizin tamamında; tam 750 şantiyemizde gece gündüz demeden çalışıyor; hâlihazırda 135 bin konut ve sosyal eserin inşasına devam ediyoruz. Bu yılsonuna kadar, 60 bin konutumuzu tamamlayarak, ailelerimizin 2023’e yeni yuvalarında girmelerinin mutluluğunu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

“Milletimiz, İlk Evim İlk İşyerim Kampanyamızı sahiplendi, 8 milyonu aşan vatandaşımız başvuru yaptı”

Bakan Kurum,  Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini başlattıklarını belirterek, “500 bin sosyal konut, 1 milyon altyapısı ve imarı hazırlanmış konut arsası ve esnafımız için 50 bin iş yeri projemizi milletimize sunmanın gururunu yaşıyoruz. Milletimiz, İlk Evim İlk İşyerim Kampanyamızı sahiplendi, 8 milyonu aşan vatandaşımız başvuru yaptı. 5 milyon 135 bin başvuru ise kuraya katılmaya hak kazandı. Sosyal konut hamlemizin en büyük destekçisi ve talibi 2 milyon 30 bin başvuru sayısıyla geleceğimizin teminatı gençlerimiz oldu.

Başvuruların 505 binini emekli, 256 binini engelli kardeşlerimiz, 6 bin 493’ünü şehitlerimizin emaneti olan ailelerimiz ve gazilerimiz yaptılar” dedi.

“40 gün gibi kısa bir sürede, aynı anda tam 17 ilimizde, ilk 5.615 yuvamızın temel atma törenini gerçekleştirdik”

Bakan Kurum, vatandaşların yoğun desteği ile ellimizi çabuk tuttuk diyerek,  “25 Ekim’de, yani 40 gün gibi kısa bir süre içerisinde, aynı anda tam 17 ilimizde, ilk 5.615 yuvamızın temel atma törenini; Sincan Lale Meydanını dolduran on binlerce kardeşimizle birlikte, coşku içerisinde gerçekleştirdikBu konutlarımızla birlikte, ihalesi yapılan ve ihale aşamasında olan konut sayımız 9 Kasım itibariyle 15.576 sayısına ulaştı. Bir yandan kura çekimlerimizi de 2 gün önce, 7 Kasım’da Ardahan ve Şırnak’ımızdan başlattık. Noter huzurunda, şeffaf bir şekilde yaptığımız kura çekimlerimizi 5 ay içerisinde, 2023 Mart ayına kadar tüm illerimizde tamamlayacağız. Bu hızımızı bir an bile duraksatmadan, en geç 2 yıl içerisinde ilk 250 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” diye konuştu.

“TOKİ’mizle arsalarına ev yapacak vatandaşımıza proje desteği vereceğiz, örnek projelerimizden faydalanmalarını sağlayacağız”

“İlk Evim İlk İş Yerim” projesinin 900 milyar liralık yatırım değeriyle, ekonomiye 2 trilyon liralık katma değer ürettiğini söyleyerek “Başta gayrimenkul sektörü olmak üzere tam 250 sektörü harekete geçiriyor, bu sayede 200 bin kardeşimize yeni iş imkânı sağlıyoruz. Şu anda 1 milyon konut amaçlı arsa ve 10 bin işyerinde başvurularımızı almaya devam ediyoruz. Konuta başvuran kardeşlerimizin arsaya da başvurabilmeleri için; 7 Kasım’da sona eren başvuru süremizi, 15 Kasım’a kadar uzattık. TOKİ’mizle arsalarına ev yapacak vatandaşımıza proje desteği vereceğiz, örnek projelerimizden faydalanmalarını sağlayacağız. Talep etmeleri halinde yapım desteği de sunacağız. Yine yapacağımız 10 bin işyerini de sıfır atığa uyumlu, enerji verimli sistemlerle donatacak, esnafımıza en sağlıklı çalışma ortamını sunacağız. İmkânları kısıtlı vatandaşlarımız için başlattığımız bu projenin yanı sıra tüm vatandaşlarımızın başvurabileceği bir kampanyayı da; Emlak Konut öncülüğünde gayrimenkul sektörümüzle beraber yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Her hayırlı işte olduğu gibi bu büyük konut hamlemizden de ne yazık ki rahatsız olanlara üzülerek şahit olduk”

“Buradan, yüce meclisimizin huzurunda ifade etmek isterim ki; biz 20 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, vatandaşlarımızın ihtiyacı olduğu her an yanlarında olmaya kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, “Her hayırlı işte olduğu gibi bu büyük konut hamlemizden de ne yazık ki rahatsız olanlara üzülerek şahit olduk. Dün, afetlerin ardından da yeni hayatları kurmada gösterdiğimiz hızdan rahatsız olanlarla karşılaştık. Evet, biz kim ne derse desin milletimizin her bir ferdini sağlıklı ve güvenli evlerine kavuşturuncaya kadar çalışmalarımızı gece gündüz kararlılıkla sürdüreceğiz. Biz nasıl tüm afetlerde en hızlı şekilde yeni konutlarımızın, yeni iş yerlerimizin temellerini attıysak; biz nasıl, 1 milyon 170 bin sosyal konutumuzu milletimize teslim ettiysek, yeni yuvalarımızı da aynı hızda milletimize teslim edeceğiz. Bu vesileyle, Edirne’den Hakkâri’ye, Hatay’dan Samsun’a; sosyal konut projemize gösterdikleri teveccüh, devletimize duydukları güven sebebiyle, 85 milyon vatandaşımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Deprem bilinciyle yaşayarak ve dirençli şehirler inşa ederek, depremin felaketle sonuçlanmasının önlenebileceğini; bunun da devlet-millet işbirliği üzerine inşa edilen bir seferberlik şuuruyla mümkün olduğunu dile getiren Bakan Kurum, “Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle, dönüşüm çalışmalarımızı bir seferberlik anlayışıyla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye genelinde, sosyal konutlarımızla beraber 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik; 13 milyon vatandaşımızın hayatını değiştirdik”

Bakan Murat Kurum, Türkiye genelinde sosyal konutlarla beraber 3 milyon 200 bin konutu yenilediklerini ve 13 milyon vatandaşın hayatını değiştirdiklerinin hatırlatarak “Bugün 81 şehir, 922 ilçemizde toplam 250 bin konutun dönüşümü hızla devam ediyor. Medeniyetimizin başkenti İstanbul’umuzu, özellikle deprem ve dönüşüm noktasında tutulmayan sözlerin gölgesinde bırakmadık. 39 ilçemizde özel sektörümüzle beraber toplam 695 bin konutun dönüşümünü tamamladık. 93 bin konutun dönüşümü sürüyor. Karabük’ten Mersin’e, Erzincan’dan Adana’ya, Bingöl’den Manisa’ya, Gaziantep’ten Uşak’a kadar; İstanbul dışındaki diğer 80 ilimizde toplam 157 bin konutun dönüşümüne de hızla devam ediyoruz.” diye konuştu. 

“Tarihe vefa, geçmişe saygı anlayışıyla 45 ilimizde; 80 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz”

Bakan Kurum, “Kadim medeniyetimizin en güzel mirasları olan, şehirlerin adeta hafızası olan kent meydanlarımızı ‘Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı’ anlayışıyla gün yüzüne çıkartıyor, geleceğe taşıyoruz.” diyerek bugün 45 ilde 80 tarihi meydanın yeniden ihya edildiğini vurguladı.

Geçmişin estetik anlayışının yeni mimari yorumlarla zenginleştirildiğini belirten Bakan Kurum, “Şehirlerimizin tarihi kimliklerini milletimizle buluşturuyoruz. Konya’da Mevlâna Meydanı projemizle tarihe yolculuk ediyor, Mevlana hazretlerinin yürüdüğü o meydanları, o sokakları tarihi hüviyetine uygun olarak yeniden canlandırıyoruz. Edirne’de Mimar Sinan’ın emaneti Selimiye Camii ve çevresini tıpkı eski günlerinde olduğu gibi bütün ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bursa’da; Ulu Cami’yi de içine alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesini, Selçuklu şehri Bitlis’imizde köprülerimizi, hanlarımızı, medreselerimizi kapsayan meydanımızı, Balıkesir’imizde Zağnos Paşa camii çevresindeki maneviyatı yeniden harekete geçiriyor, Zonguldak ve Sinop’ta yeşili, maviyi ve tarihi yeniden buluşturuyoruz.” dedi.

“Tüm bu meydanlar, güzelleştirme faaliyetleri Türkiye Yüzyılı’nın Muhteşem Türk Şehirlerinin birer nişanesi, birer mührü olarak şehirlerimizin kalbinde bütün ihtişamıyla yükselecektir”

Bakan Kurum yapılan çalışmalarla ilgili konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Terör eylemleri sonucunda harabeye çevrilen Diyarbakır Sur’u, Şırnak’ta ve Iğdır’daki bizlere tarihimizin emaneti olan meydanları ve kültürel alanlarımızı aslına uygun olarak yeniden kazandırıyoruz. Ankara Hergelen Meydanı ve çevresini; Kızılcahamam kasaplar çarşısını, çevre cadde ve sokaklarını; yeni ticari ve kültürel birimlerle, tescilli yapıları da koruyarak hemşerilerimize armağan ediyoruz. Cumhuriyet tarihimizin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nde anıt ağaçları ve tarihi binaları muhafaza ederek Türkiye Yüzyılı’nın başkentine yakışır bir mahalle haline getiriyoruz. Trabzon'un çehresini değiştiren Çömlekçi projemizin inşaatı hızla devam ediyor. Rize Merkez’deki meydan projemizi içerisinde kültür, peyzaj ve yürüme alanlarıyla birlikte kardeşlerimizin hizmetine sunuyoruz. Diğer illerimizde olduğu gibi, aynı hassasiyetle; Erzurum Tarihi Meydanı, Yozgat Çapanoğlu Cami, Muş, Kütahya, Isparta, Bingöl, Afyon ve Kayseri yenileme projelerimizi de kısa sürede tamamlayacağız. Ülkemizin her yerinde hayata geçirdiğimiz sokak güzelleştirme çalışmalarımızla şehirlerimizin, caddelerimizin çehresini değiştirmeye devam edeceğiz. İşte tüm bu meydanlar, güzelleştirme faaliyetleri Türkiye Yüzyılı’nın Muhteşem Türk Şehirlerinin birer nişanesi, birer mührü olarak şehirlerimizin kalbinde bütün ihtişamıyla yükselecektir.”

“Kamulaştırmadan etkilenen köylerde; 8 milyar 410 milyon lira yatırımla yöresel mimariye uygun 11 bin 212 konutu inşa ettik”

Yöresel dokuya uygun tarım köy projelerini 81 ilin kırsal bölgelerinde yaygınlaştırdıklarını, şu anda sahada toplam 7 bin yeni köy evini tamamladıklarını ve kalanlarını da inşa ettiklerini söyleyen Bakan Kurum, “İskân Kanunumuz kapsamında kamulaştırmadan etkilenen köylerde; 8 milyar 410 milyon lira yatırımla yöresel mimariye uygun 11 bin 212 konutu inşa ettik.” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, “Yine Yusufeli’mizi de yeni yerlerine taşıyor, Cumhuriyet tarihinin nüfus ve bina sayısı olarak en büyük iskân ve taşınma projesini gerçekleştiriyoruz. Ağrı’da şehir içinde kalmış ahırları yeni yerlerine taşıyoruz. 314 ahır ve 3 veterinerlik binasından oluşan Hayvancılık Bölgesi Ahırlar Projesi’nin temelini attık. 2023 yılı içinde tamamlayacağız.” dedi.

“24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık”

Bakan Kurum, kentsel dönüşümle beraber yapı denetim sistemlerinin etkin ve sağlıklı yürütülmesinin Türkiye’yi depreme hazırlama noktasında hayati önem taşıdığını vurgulayarak,  “Türkiye bugün yapı denetim sistemiyle; 7/24 esasıyla çalışarak 6.6 milyon ev ve işyerinin denetimi tamamlamıştır. Sonuç olarak, 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık. İşte baştan itibaren ifade etmeye çalıştığım tüm bu sosyal konut, eski binaların dönüşümü ve yeni binaların etkin denetimiyle; evlerimizde ve işyerlerimizde konforu, modern koşulları yakalayacak; 2035 yılına kadar ülkemizde afetlere dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Artık enkazını en kısa zamanda kaldıran, vatandaşına en kısa zamanda ulaşan bir Türkiye, devletine güvenen bir millet ve yaraları hızlıca saran bir Türkiye var”

Bakan Murat Kurum; ülke olarak, millet olarak birçok sel, deprem, yangın afetiyle karşı karşıya kaldıklarını; Türkiye’nin bu afetlerde bir olduğunu ve tüm zorlukları beraber göğüslediğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Artık enkazını en kısa zamanda kaldıran, vatandaşına en kısa zamanda ulaşan bir Türkiye var. Krizi en doğru ve hızlı şekilde yöneten bir Türkiye var. Devletine güvenen bir millet ve yaraları hızlıca saran bir Türkiye var. Afet olan tüm il ve ilçelerimizde, tarihin en büyük, en kapsamlı, en hızlı dönüşümlerine imza atan güçlü bir Türkiye var. İşte bizim, Türkiye Yüzyılı iddiamızın referansı da, çıkış noktası da bu aziz millettir ve her alanda güçlü devletimizdir. Elazığ, Malatya ve İzmir’de meydana gelen depremlerde, Giresun, Kastamonu, Sinop, Rize, Bartın’da yaşanan sel felaketlerinde, Antalya ve Muğla yangınlarında canlarımızı yitirdik, ama milletimizin yaralarını sarmak için bir an bile durmadık. Ne zaman bir yerde deprem, sel, yangın afeti olduysa milletimizin yanında olduk. TOKİ’mizle, İller Bankamızla, Yapı İşleri ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüklerimizle hızlı bir şekilde dönüşüm çalışmalarımızı başlattık.”  

“İklim değişikliği hayatımızı her açıdan değiştirmektedir”

Bakan Kurum sunumda, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan olumsuzlukların tüm dünyada olduğu gibi bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizi de etkilediğini, hayatımızı her açıdan değiştirdiğine dikkat çekti. Bakan Kurum, “Özellikle ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerimizin direncini arttırmak amacıyla tüm sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız.” dedi.

İklim değişikliğine sebep olan kirliliği büyük oranda üreten alanların şehirlerle binalar olduğuna da dikkat çeken Bakan Murat Kurum, “81 ilimizde yürüttüğümüz Akıllı Bina projelerimiz; şehirlerimiz arasındaki rekabeti ve sürdürülebilir şehircilik tecrübemizi arttırıyor” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul vesilesiyle imzalanan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” ile artık dünyada da model alınarak uygulanmaya başladığını da hatırlatan Bakan Kurum, “Bu kapsamda 5 yılda yürüttüğümüz çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binamızda sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladık. 81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik. Milli Eğitim Bakanlığımızla beraber; çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği başlıklarını eğitim-öğretim müfredatına aldık. Yine vatandaşımızın; akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elamanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir strateji üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Dünyada ve ülkemizde her geçen gün etkisini artan bir şekilde gösteren iklim değişikliğinin hayatlarımızı her açıdan değiştirdiğini kaydeden Bakan Murat Kurum, “Bir Akdeniz ülkesi olan ülkemiz de iklim değişikliğinin olumsuzluklarından etkilenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tüm dünyaya ilan ettiği 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gereken yapısal dönüşümü hızlandırıyoruz” dedi.

“Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılında tamamlayacağız”

Bakan Murat Kurum, ülkemizin ilk İklim Şûrasınıh Konya’da düzenlediğini de hatırlattığı sunum konuşmasında, Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacaklarını belirtti. Bakan Kurum, “Şura kapsamında; sera gazı azaltım, bilim ve teknoloji, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş ve sosyal politikalar konularında 7 alt komisyon oluşturduk. Şûra sonunda 76’sı öncelikli olmak üzere 217 karar aldık ve milletimizle paylaştık. Özellikle ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerimizin direncini arttırmak amacıyla tüm sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız” dedi.

“TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ediyor, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz”

Mısır’da halen devam etmekte olan COP27 toplantısında da ulusal katkı beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Bakan Murat Kurum, “Yüce Meclisi’mizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanması ve Genel Kurul’dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için hukuki ve güçlü bir altyapı sağlayacaktır. İklim değişikliğine sebep olan kirliliği büyük oranda üreten alanlar, şehirlerimiz ve binalarımız. Yakın zamanda milletimizle paylaşacağımız Türkiye 21. Yüzyıl Mekânsal Strateji Planımız, şehirlerimizin iklim değişikliğine karşı direncini artıracaktır. Özellikle de, tarım alanlarımızı ve su havzalarımızı koruyacak mekânsal modelimizi belli bir stratejiyle uygulayacak, tüm şehirlerimizin çevresini koruduğumuz gibi rekabet gücünün ve yaşanabilirlik düzeyinin artırılmasını garanti altına alıyoruz. Bugün sürdürülebilirlik ve çevre koruma anlayışıyla geliştirdiğimiz akıllı uygulamalar; 81 ilimizde yürüttüğümüz Akıllı Bina projelerimiz;  şehirlerimiz arasındaki rekabeti ve sürdürülebilir şehircilik tecrübemizi arttırıyor. Sıfır emisyon üreten, çevreyi kirletmeyen yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ediyor, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz. Yine vatandaşımızın; akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elamanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir strateji üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“ 81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik”

Bakan Murat Kurum, 5 yılda yürüttükleri çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binalarında sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladıklarını belirttiği sunumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde küresel bir çevre hareketine dönüşen sıfır atığı, atık değil enerji üreten, kendine yeten şehirleri hedef olarak belirlemiş bir ülke olduğunu hatırlattı. Bakan Kurum, “Gururla söylüyorum, bugün bu hareket; BM 77. Genel Kurul vesilesiyle imzalanan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” ile artık dünyada da model alınarak uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda 5 yılda yürüttüğümüz çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binamızda sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladık. 81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik” dedi.

“550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik”

Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber; çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği başlıklarını eğitim-öğretim müfredatına aldıklarını da hatırlatan Bakan Kurum, “Sıfır Atık Mavi Hareketi ile; bugün Marmara denizimizdeki müsilajın temizlenme çalışmalarından 28 kıyı ilimizdeki deniz temizliğine ve Van, Beyşehir, Mogan gibi göllerimizdeki temizlik seferberliğimize etkin bir şekilde devam ediyoruz. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik. Şimdi poşette gösterdiğimiz başarıyı depozitoda da göstereceğiz. Depozito yönetim sistemini; 2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde 7.000 depozito iade noktasında gerçekleştireceğiz. Sıfır atık projesi çatısı altında uyguladığımız tüm bu çalışmalarla 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranını yüzde 27,2’ye çıkardık. 2023 yılında inşallah bu oranı önce yüzde 35’e, 2035 yılında yüzde 60’a çıkaracağız” dedi.

“Millet bahçelerimizin şu anda 152’sini halkımıza kazandırdık, 310’unun da çalışmaları sürüyor”

81 ilde gerçekleştirilen millet bahçeleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Medeniyetimizin bahçe kültürünü, şehirlerimizin kalbinde, en değerli alanlarında yeniden canlandırıyoruz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği en değerli şehircilik mirası, insan, doğa ve çevre merkezli bir anlayışla yaptığımız, 81 ilimizde 81 milyon metrekare hedefiyle fidanlarla buluşturduğumuz millet bahçelerimizdir.” ifadelerini kullandı.

Millet Bahçeleri içerisinde yer alan bisiklet yolu ve yeşil yürüyüş yollarında hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Millet bahçelerimiz içerisinde yer alan 105 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolu, 160 kilometre uzunluğundaki yeşil yürüyüş yolunda yüzbinlerce kardeşimiz sağlıklı bir hayatı adımlıyor. On binlerce öğrenci kardeşimiz, şu saatlerde, her yaşa hitap eden kütüphanelerde ders çalışıyor. Bugün ülke genelinde 71.2 milyon metrekare büyüklüğe ve 462 sayısına ulaştırdığımız millet bahçelerimizle, hem yeni afet toplanma alanları üretiyor hem de kirliliği emecek karbon yutak alanlarımızı arttırıyoruz, iklim değişikliğiyle mücadelemize katkı sunuyoruz. Cumhuriyet tarihimizin genişlik ve sayı olarak en büyük yeşil alan adımı olan millet bahçelerimizin şu anda 152’sini halkımıza kazandırdık, 310’unun da çalışmaları sürüyor.” diye konuştu.

“Bugün Türkiye, korunan doğal alan büyüklüğünü yüzde 10,3’ten, yüzde 12,58’e çıkarmıştır”

Türkiye’nin yeşil hayat damarları olan ve 22 ili kapsayan ekolojik koridor çalışmalarının da hızla devam ettiğini bildiren Bakan Kurum, “Bugün Türkiye, korunan doğal alan büyüklüğünü yüzde 10,3’ten yüzde12,58’e çıkarmıştır. Bu oranı, OECD ortalaması olan yüzde 17’ye ve daha da üzerine çıkarmak, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için gayretle çalışıyoruz. Bu noktada Ayder ve Salda Gölü’müze ayrı bir parantez açmak isterim. Ayder Yaylamızda, doğal dokuyu korumak amacıyla çok titiz bir çevre ve doğa koruma projesi yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, otel ve yerin altındaki otoparkıyla; göreni hayran bırakan Ayder’i eski günlerine taşıyoruz. İnşallah 2023 yılı başında milletimiz bambaşka bir Ayder’le karşılaşacak. Doğa harikası Salda Gölü'müzü koruma bölgesi ilan ettik. Tüm kaçak yapıları yıktık. Çöp dağlarını ve konteynerleri ortadan kaldırdık. Beyaz Adalar’a ziyaretçiyi sınırlandırdık. Araç girişini tamamen engelledik. Vatandaşımız için temel ihtiyaçları giderecekleri alanları yaptık. Ve bugün Salda’mız bambaşka bir güzellikte geleceğe yürüyor. Hem iklim değişikliğine uyum hem de sağlıklı nesiller için mikromobiliteyi teknik ve finansal açıdan destekliyoruz.” dedi.

“Türkiye Yüzyılı’nda, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız”

“Nefes alan şehirler ve hareketli insanlar” konseptiyle; Türkiye’ye 3 bin kilometre bisiklet yolu ve 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu kazandırmak için yola çıktıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bugün tam 1.615 kilometre bisiklet yolunu, 1.200 kilometre yeşil yürüyüş yolu ve çevre dostu sokağı, yine 11 bin metrekare gürültü bariyerini vatandaşlarımıza sunduk. Şimdi kalan bisiklet yolları ve yeşil yürüyüş yolu için hızla çalışıyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nda, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kurum, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) ile Su Kanalizasyon ve Altyapı Projeleri (SUKAP) projesi kapsamında yapılan son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Kurum ayrıca Milli Emlak Genel Müdürlüğü aracılığı ile vatandaşa tahsis edilen hazine arazileri ve Türkiye Emlak Katılım Bankasının çalışmalarına ilişkin detayları paylaştı.

2021 yılında KÖYDES için belirlenen 1.6 milyar lira ödenek kullanılmış, 2022 yılında da bu ödenek 3.1 Milyar liraya ulaştığını belirten Bakan Kurum, “KÖYDES Projesi kapsamında toplamda; 229 bin 591 kilometre yol, 59 bin 464 kilometre onarım, 43 milyon metrekare parke taşı yaptık. İçme suyu bulunmayan veya yetersiz olan 73 bin 336 yerleşim yerine içme suyu projesi gerçekleştirdik. İller Bankası aracılığı ile yerel yönetimlerimizin ihtiyaçları için gerek öz kaynaklarımızdan gerekse finans kuruluşlarından sağladığımız desteği 2002’deki 8.9 milyar lira seviyesinden; 2021 ve 2022’de toplam 60 milyara, son 20 yılda ise toplam 445 Milyar lira seviyesine çıkardık. İçme suyundan atık suya, katı atıktan yenilenebilir enerjiye, bisiklet yollarından altyapıya kadar 220 milyar lira değerinde 10.225 projeyi hayata geçirdik. Yatırım bedeli 14 milyar lira olan 745 projede ise çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“IPA-1 ve 2 dönemlerinde 9 milyon vatandaşımıza altyapı hizmeti sağladık”

Su Kanalizasyon ve Altyapı Projeleri (SUKAP) projesi kapsamında, nüfusu 25 binin altında olan yerel yönetimler için yaptıkları yatırımlardan bahseden Bakan Kurum,  “1.508 proje için, 15 milyar lira kaynak sağladık. IPA-1 ve 2 dönemlerinde, 1 milyar 45 milyon avro yatırım değeriyle; 9 milyon vatandaşımıza altyapı hizmeti sağladık. IPA-3 dönemine yönelik projelerimizi titizlikle hazırlıyoruz.”  dedi.

“2025 yılına kadar, vatandaş ile devlet arasında tek bir mülkiyet sorunu bırakmayacağız”

Milli Emlak Genel Müdürlüğüyle 1 milyon vatandaşın 2B ve diğer mülkiyet sorunlarını çözüme kavuşturduklarını belirten Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

“2025 yılına kadar, vatandaş ile devlet arasında tek bir mülkiyet sorunu bırakmayacağız. 100 milyon metrekare hazine taşınmazını turizm, sanayi, sağlık, eğitim, hayvancılık yatırımları için yatırımcılarımıza sunacağız. Çevre dostu yenilenebilir enerji santrallerimize ve yeşil yatırımcılara arazi noktasında destek oluyoruz. 300 milyon metrekare hazine arazisini Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Santralleri kurulmak üzere kamuya ve özel iştiraklere sunacağız. 80 bin çiftçimize tarım arazilerimizi kiraladık."

“Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için 300 milyon metrekare araziyi vatandaşların istifadesine sunduk”

Bakan Kurum, yerli ağaç türlerini arttırmak, orman alanlarını çoğaltmak, eğitim, sağlık ve spor tesisleri için 4 milyar metrekare yüzölçümlü hazine taşınmazını kamunun hizmetine sunduklarını belirtti. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için ise 300 milyon metrekare araziyi vatandaşların istifadesine sunduklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Sadece 2022 yılında, 53 milyar lira yatırım tutarlı, yaklaşık 2 milyon metrekare büyüklüğündeki hazine taşınmazını yatırımcılarımızın hizmetine tahsis ederek, on binlerce kardeşimize iş imkânı sağladık.” dedi.

“2023 yılında Türkiye Emlak Katılım Bankası şube sayımızı 120’ye çıkartarak, ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz”

Yıllardır tasfiye halinde bulunan Türkiye Emlak Katılım Bankasını 2019 yılında yeniden milletin hizmetine açtıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Geçen 3 yılın ardından bugün, şube sayısını tam 79’a çıkarttık, 32 ilde faaliyet gösteren katılım finans sisteminin öncü bir üyesi haline getirdik. Aktif büyüklüğünü 115 Milyar TL’ye, reel sektöre olan desteğini 69 milyar TL’ye ulaştırdık. İnşallah 2023 yılında şube sayımızı 120’ye çıkartarak, ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.



Yorumlar (0)